Navigatie overslaan MENU

in Blog op 07 november 2022

Tips voor de juiste verlichting in huis

Verlichting is erg belangrijk voor de sfeer in huis. Zeker nu de avonden langer zijn. Maar veel mensen vinden het lastig om de juiste lampen te kiezen. Hoe verlicht je jouw interieur op de beste manier? Hoe maak je zelf een lichtplan? Dat legt onze interieurstyliste uit in deze blog.

Verlichting: grote invloed op de sfeer

Het wordt steeds vroeger donker en dat is altijd weer wennen. Eén voordeel: de lampen kunnen eerder aan. Gezellig! Een goed moment om eens kritisch naar de verlichting in je interieur te kijken. Want verlichting heeft grote invloed op de sfeer in huis tijdens de lange winteravonden. Ik, Melissa, ben de interieurstyliste van Oud is Nieuw en geef je in deze blog advies over verlichting.

tv-meubel met haard

Direct, indirect en diffuus licht

Eerst maar eens wat basisinformatie over verlichting. Om je interieur goed en sfeervol te verlichten zijn meerdere soorten licht belangrijk:

  • Direct licht – de lichtbron schijnt direct op het oppervlakte dat belicht wordt. Het is functioneel. Denk aan een spotje of een lamp met een kap die naar beneden schijnt; daar kun je goed bij lezen.
  • Indirect licht – de lichtbundel van een lamp weerkaatst via het plafond of via de muur, bijvoorbeeld door een vloerlamp met een kap die aan de bovenkant open is. Hierdoor lijkt je kamer groter. Indirect licht is sfeervol licht.
  • Diffuus licht – gefilterd licht. Diffuus licht schijnt door een lampenkap van stof of een tafellamp met gekleurd glas.

Wanneer je deze soorten licht combineert, wordt het deze winter heel sfeervol bij jou thuis. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je zelf een lichtplan? Dat leg ik je hieronder uit.

Stap 1. Plattegrond maken

Maak een schets van de ruimte, in de meeste gevallen de woonkamer. Tip: vind je het lastig om uit de losse pols te schetsen? Gebruik ruitjespapier dan kun je op schaal schetsen (bijvoorbeeld 1 centimeter op papier is 50 centimeter in het echt). Teken daar je meubels en vaste lichtpunten in.

Verlichtingsplan

Spotjes als basisverlichting

Stap 2. Kies de basis

Bekijk eerst waar je sowieso licht nodig hebt. Dat zijn vaak die vaste lichtpunten, zoals een lichtbron boven de eettafel (mooie plek voor een eyecatcher!) of spotjes. Dit is je basisverlichting. Zoals je nu weet, valt dat onder direct licht. Tip: zorg ervoor dat deze verlichting dimbaar is. Hierdoor kun je zelf al een deel van de sfeer in huis bepalen.

Stap 3. Kies de sfeerverlichting

Nu is het tijd om het écht gezellig te maken, met sfeerverlichting. Waar in je woonkamer zou je nog wel wat licht en warmte kunnen gebruiken? Combineer vervolgens verschillende lampen; hier een tafellamp, daar een staande lamp of wandlamp.

Probeer ook te spelen met de verschillende hoogte in je interieur. Stel, je hebt een hoge kast. Zet er dan geen staande lamp naast, maar kies voor een tafellamp óp de kast. Dat zorgt voor meer sfeer. Een staande lamp staat wel heel knus naast je bank, omdat je dan de hoogte in gaat.

Heb je nog een donker hoekje? Een wandlamp kan daar voor meer levendigheid zorgen. Of: een elektrische haard. Oud is Nieuw maakt ook massief houten tv-meubels met een ingebouwde haard. Hartstikke sfeervol!

Hulp nodig bij verlichting?

Zo, nu weet je heel wat meer over verlichting. Succes met mijn tips! En kom je er toch niet helemaal uit? Vraag me gerust om advies. Uiteraard kan ik ook een lichtplan voor je maken.

Ik help je graag met het

interieur van je dromen